Van der Plas Metselwerken

Nieuws

NIEUWSKRANT met o.a. het laatste nieuws over onze projecten en werkzaamheden

Voor woningbouw alle seinen op groen

Delft/Voorburg – Het aantal huishoudens groeit jaarlijks 10.000 sneller dan vorig jaar nog verwacht. De komende vijf jaar moeten er daarom jaarlijks ruim tachtigduizend woningen gebouwd worden.

Dat komt naar voren uit het laatste Primos-onderzoek, een jaarlijks, gezaghebbend onderzoek naar de woningbehoefte in Nederland. “De komende vijf jaar zijn er 70.000 woningen nodig. Tel je daarbij ook de vervangende nieuwbouw, dan kom je op 80.000 à 90.000 nieuwbouwwoningen per jaar”, zegt Co Poulus, directeur van ABF Research, dat het Primos-onderzoek voor de overheid uitvoert.

In 2014 zijn er volgens het CBS 44.000 nieuwe woningen opgeleverd. Veel te weinig, zegt Poulus. “Er zijn veel, veel, veel en veel meer woningen nodig. We gaan terug naar de aantallen die we vroeger normaal vonden.”

Een groot deel van de extra woningen is nodig om migranten huisvesting te bieden. “Dan hebben we het niet over de vluchtelingen uit Syrië van de laatste weken. In alle eerlijkheid: dat zit niet in het onderzoek. We hebben het over Turken, Marokkanen, Afghanen, maar ook bijvoorbeeld Amerikanen en Duitsers.” Die migratiestroom uit Syrië zou de noodzaak voor nieuwe woningen nog groter kunnen maken, erkent de ABF Research-directeur. “Hoewel je dan de discussie hebt: blijven ze of gaan ze weer?”

Kansen

“Er liggen echt kansen voor de bouw. De signalen staan op groen”, zegt Poulus. “Er zijn geen ruimtelijke belemmeringen zoals tien jaar geleden. Ook financieel zijn er geen restricties.” En de koopkracht van huishoudens ontwikkelt zich volgens hem ook gunstig.

De huishoudensgroei is in alle provincies opwaarts bijgesteld. “Maar de krimpgebieden blijven krimpgebieden. Wel is het zo dat de krimp later inzet; bijvoorbeeld niet vanaf 2022 maar vanaf 2026.” De Randstad – niet verrassend – krijgt volgens hem te maken met de grootste huishoudensgroei.

De onderzoeksresultaten van Primos liggen in lijn met het onderzoek dat Rigo voor de NVB, de vereniging voor ontwikkelende bouwers, uitvoert en dat nog niet is gepubliceerd, zegt Nico Rietdijk, directeur van de NVB. “Wij komen uit op jaarlijks 70.000 tot 80.000 nieuwe woningen de komende twintig jaar. Dat is min of meer hetzelfde.”

Volgens Poulus moet er naast bouwen in binnenstedelijke bieden ook gekeken worden naar het buitengebied.

Bron: Cobouw

Onze diensten

Jaren ervaring in Metselwerk, Doorstrijken , en Renovatieankers

Metselwerk

Of het nu om doorstrijken (pointmaster) of om traditioneel metselwerk gaat,  Van der Plas Metselwerken uit Katwijk levert u de kwaliteit die u als potentiële opdrachtgever verdient. lees meer…

Pointmaster Techniek

Pointmasteren of doorstrijken is een voegtechniek waarbij de metselmortel gebruikt wordt als voegmortel en waarbij de gevel in één keer wordt afgewerkt. lees meer..

Renovatie ankers

Van der Plas Metselwerken wilt u erop wijzen, dat uit inspectie van gevels blijkt, dat de toepaste spouwankers vaak zwaar zijn aangetast door corrosie. lees meer…